• Adaptační kurz
      • Adaptační kurz

      • 4. 11. 2021
      • První zářijový den otevřela Základní škola T. G. Masaryka svou náruč nejen stávajícím, ale i novým příchozím z okolních vesnic, a to zejména žákům 6. ročníku.

        Start po distanční výuce minulého roku, ale i přechod na 2. stupeň školy způsobil, že se šesťáci první dny stydlivě okoukávali a na nás bylo, abychom jim to seznamování a oťukávání usnadnili a zpříjemnili.

        Proto se ve dnech 13. a 14. září přes 40 dětí zúčastnilo adaptačního kurzu s názvem Jedeme v tom společně. A protože nás stále obklopuje hrozba pandemie, útočiště nám tentokrát nabídl školní areál a o hladký průběh včetně stravy se postaralo provozní zázemí naší školy.

        Na úvod přišel pozdravit a podpořit děti i realizační tým pan ředitel, stejně jako na konci kurzu pak pochválit žáky za úspěšné zvládnutí jejich první společné akce.

        A jak to tedy probíhalo? V pondělí jsme stáli před skupinou dětí, které se obávaly odpovědět na jednoduchou otázku, stáli jsme před jednotlivci, pro které hlavním a nejdůležitějším cílem byla individuální výhra, a stáli jsme také před osamocenými bázlivými žáky, kteří by nejraději zůstali ve své komfortní zóně a v bezpečí svého vlastního světa či domova.

        Po hrách, při nichž se nejdříve pořádně seznámili, museli postupně všichni prokázat schopnost spolupráce, vzájemné domluvy i pomoci v různých disciplínách. Na závěr prvního dne si soudržnost a to, že jsou všichni na stejné notě, potvrdili zážitkem ze společného bubnování, kterým je provedli skvělí profesionální bubeníci. Rachot bubnů a čišící radost dětí se ten podvečer line Bojkovicemi jako ta nejkrásnější hudební symfonie. Vše završilo opékání špekáčků a děti s plnými žaludky a usmívajícími se ústy, ještě mastnými od táborákové večeře, odchází unavené, ale šťastné a plné dojmů ke svým domovům.

        Program dalšího dne potvrdil, že děti pochopily princip společného fungování v rámci „Olympiády“ zaměřené opět nikoli na soupeření, ale především na vzájemnou dohodu a respekt k jednotlivcům v rámci svého týmu.

        Obraz malých nováčků se najednou před očima nás dospělých rychle mění. Jsou ukáznění, vyjádřit se k jakémukoli problému před spolužáky jim již nečiní takový problém, individuality zvyklé na vítězství jsou najednou pokornější a i ti, kteří se na začátku báli, po dvou dnech nešetří výrazy typu: nejlepší adapťák, škoda, že to netrvalo dýl, učitelé díky …

        A naopak, i my chválíme je. Třídní učitelky a programová vedoucí s lektorkami z Domu dětí a mládeže, které nám ochotně a obětavě každý rok na kurzech pomáhají, si skoro se slzami dojetí v očích sdělujeme postřehy kladných posunů v chování našich svěřenců, hrdinských momentů a nasazení žáků u aktivit a upřímně oceňujeme kadety 2. stupně za pokroky, které za ty pouhé dva dny udělali.

        Byly to hezké dva dny, během nichž děti získaly osobní povědomí, jak se chovat, přemýšlet a řešit problémy jako team, a nakonec se samozřejmě jako TEAM i radovat. Přejme jim, aby jim tento zážitek a společná zkušenost, nová kamarádství a soudržnost vydržely co nejdéle, a to nejen ve školních lavicích celého druhého stupně.

         

        Adaptační kurz pohledem žáků

        Na adaptační kurz jsme se jako jiné ročníky těšili, že se bude konat mimo školu a mimo město Bojkovice. To ovšem kvůli covidovým opatřením nešlo. A tak se letošní adapťák šesťáků konal v prostorách naší školy. Celým kurzem nás prováděla skupina agentů v složení paní učitelek Hany Lukášové, Petry Brůzlové, Šárky Pokorné, paní asistentky Zdeny Viceníkové a lektorek z DDM. Díky nim jsme se postupně stmelovali a učili se vzájemné spolupráci a komunikaci. Tyto věci jsme poté použili hlavně při týmových hrách. V druhé polovině kurzu jsme trávili společný čas se spolužáky například u nějakého vystoupení nebo také při tvoření vlajky a pokřiku našeho týmu. Jeden večer jsme u ohně opékali špekáčky. Povídali jsme si s kamarády naše historky a zážitky z prázdnin. Poslední den byl plný her. Pocity, že jsme to všichni spolu dokázali dotáhnout až do konce, byly nejlepší. Poté už jen zbývalo vyhlásit vítěze, rozdat ceny a rozloučit se. Škoda, že adapťák byl tak krátký. Ale doufám, že stmelení, které se mezi námi vytvořilo, bude pokračovat i do budoucnosti.

        Sára Helová, 6. B

         

    • Kvízování JUNIOR
      • Kvízování JUNIOR

      • 3. 11. 2021
      • 24. září 2021 se 26 žáků 2. stupně především z naší základní školy utkalo v prvním kole soutěže na motivy celosvětově populární zábavné znalostní hry pro dospělé KVÍZOVÁNÍ JUNIOR, které pro ně uspořádal klub Maják.

        6 týmů originálních názvů zvládlo úspěšně projít otázkami z různorodých oblastí – logické úlohy, hudební ukázky, místopis, dopravní předpisy, znalosti ze zvířecí říše, pohádek a další. Po napínavém a zábavném "zápolení" skončily všechny týmy s poměrně vyrovnanými výsledky.

        Prvenství získal tříčlenný dívčí DREAM TEAM, na 2. a 3. místě se umístily týmy WINX CLUB a SUS a byly náležitě oceněny. Další 3 týmy si odnesly alespoň cenu útěchy za vysoké nasazení a snahu.

        Všem zúčastněným žákům děkujeme za účast, dle slov pořadatelů je potřeba především pochválit ukázněnost, skvělou týmovou i mezitýmovou spolupráci i vynikající orientaci v širokém spektru vědomostí a poznatků žáků, a tím i skvělou reprezentaci své školy.

        Věříme, že žáci, kteří se kvízování zúčastnili, mohou po této zkušenosti inspirovat další spolužáky i kamarády a rozšíří tak okruh soutěžících týmů, se kterými změří své síly i příště a to 20. listopadu 2021.

    • Exkurze žáků 9. ročníku
      • Exkurze žáků 9. ročníku

      • 1. 11. 2021
      • V úterý 12. října nám naše škola zajistila exkurzi do SPŠOA v Uherském Brodě, aby nám pomohla s výběrem střední školy a seznámila nás s možnostmi dalšího studia.

        Byla jsem překvapená, jak je tato škola velká a moderně vybavená. Ani jsem netušila, kolik oborů se zde dá studovat. Ale není se čemu divit. Tato škola patří k největším odborným školám v celém regionu.

        Škola je zaměřená především na strojírenství, elektrotechniku a logistiku. Dají se zde studovat různé obory. Od autoelektrikáře, karosáře, obráběče kovů, operátora logistiky až po strojírenského mechanika.

        Prošli jsme si celý školní areál. Mají zde sportovní halu, hřiště, pracovní dílny s novými stroji a moderní učebny. Autoelektrikáři mají nejedno auto, dokonce i úplně nové. Je tu i spousta počítačů, protože moderní doba si vyžaduje moderní technologii.

        Také hi-tech centrum tady najdete. Centrum pro výuku ICT, zaměřenou na již zmiňované srojírenství. Hi-tech centrum poskytuje žákům technologii 3D tisku, 3D scanování, 3D projekci. A v neposlední řadě také 3D kino.

        Jedním slovem super. Škola je pěkná, moderní a vybavená, mohou na ní studovat nejenom chlapci, ale i děvčata.

        Agáta Urbánková, žákyně IX. B

    • Dopoledne v keramické dílně
      • Dopoledne v keramické dílně

      • 26. 10. 2021
      • Rok se s rokem sešel a opět se děti z naší školy mohly podívat  do keramické dílny v DDM Bojkovice.

        Pod vedením zkušených vychovatelek Šárky Kramářové a Dany Tyroltové si děti mohly doslova osahat keramickou hlínu. Promačkat, udusat, rozválet, vyrýt, vykrájet, nalepit, vytlačit…… - to všechno si děti zkusily a opravdu prožily dopoledne ve velmi příjemné atmosféře, vlastně už vánoční. 

        Paní vychovatelky si pro ně připravily nádhernou práci, která je zatím utajená, protože děti ji nemají dokončenou.  A až ji dokončí, tak ji zabalí a přinesou domů pod stromeček jako překvapení. Moc se všichni snažili, motivace pro výrobu byla silná, všechny práce moc bavila a všem se určitě povede.

        Zatím ještě nejsou výrobky dokončeny. Po zaschnutí a vypečení děti  ještě čeká další dopoledne, kdy si vytvrzený výrobek přijdou nabarvit glazurou. I to bude další zkušenost, která děti určitě obohatí a naladí na vánoční čas.

        Tak ať se jim práce povede a Vám všem pod stromečkem líbí!

    • Sprinterský víceboj na 1. stupni
      • Sprinterský víceboj na 1. stupni

      • 21. 10. 2021
      • Z důvodu vyšší nemocnosti jsme tradiční zápolení ve sprintu přeložili z měsíce září na říjen tak, aby se soutěže mohlo zúčastnit co nejvíce malých sportovců.

        Na 1. stupni naší školy nehoníme jen rekordy. Hlavním cílem je zapojit do procesu hýbání se maximální počet dětí. Uvědomujeme si, jak v dnešní době dětem pohyb chybí a jaké to má zdravotní, ale i sociální dopady.

        Proto i letošní „SPRINTERÁK“ měl nejprve třídní nominační kola, ve kterých si o postup do školního finále zazávodilo celkem 76 žáků čtvrtých a pátých tříd. Do finále, kde se sčítaly časy tří běhů (40, 50 a 60 m) postoupila vždy pětice nejlepších, tedy finálová čtyřicítka.

        Ještě půl hodiny před startem finálových běhů padaly z nebe solidní trakače. Na minutu včas déšť ustal a nad školním hřištěm se na nás pousmálo, i když trošku zubaté, sluníčko. To asi příroda chtěla tartan pořádně zamést, aby se dětem dobře běhalo. A jim se fakt dobře běhalo. Za mohutného fandění se mezi sebou áčka a béčka pěkně rvala o co nejlepší umístění.

        Nejlepšími sprintery na 1. stupni byli vyhlášeni Matyáš BRHLÍK a Klaudie TURČINKOVÁ, výsledková listina je k dispozici níže.

        Po sprintu nyní trénujeme vytrvalost. Děti se mohou těšit na školní finále Ročníkových běhů na 600 a 800 m ve středu 3. listopadu.

        Sportu zdar a sportu prcků zvlášť!

        Sprinterak_2021_FINAL.pdf

    • Přírodovědný klokan 2021
      • Přírodovědný klokan 2021

      • 20. 10. 2021
      • Ve středu 13. 10. 2021 se 28 žáků 8. a 9. ročníku zúčastnilo soutěže PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN.

        Cílem soutěže, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci, je vzbudit zájem žáků o technické a přírodovědné obory.

        Blahopřejeme vítězkám, kterými se staly žákyně 9.C. Všem ostatním děkujeme za snahu a účast.

        1. Adéla Dubovská
        2. Lucie Josefíková
        3. Markéta Slámečková
    • Zátopkův běh v Bojkovicích
      • Zátopkův běh v Bojkovicích

      • 11. 10. 2021
      • V rámci tradičního závodu se Pod Světlovem uskutečnilo školní kolo ve vytrvalostním běhu. 

        Mladší žáci absolvovali trať 1200 m a starší žáci 1500 m. Za nepříznivého počasí se závodů zúčastnilo 77 žáků a žákyň 2. stupně. Po dlouhé covidové pauze bylo opět krásné stát na stupních vítězů, či gratulovat nejlepším.

        Všem patří dík a pochvala za účast a organizaci.

        Výsledky:

        Mladší žáci:

        1. Koubek Jan
        2. Marek Daniel
        3. Kočica David

        Mladší žákyně:

        1. Michalčíková Jindřiška
        2. Bařáková Tereza
        3. Polanská Štěpánka

        Starší žáci:

        1. Šimoník Michal
        2. Ridoško Michal
        3. Chovanec Matyáš

        Starší žákyně:

        1. Michalčíková Eliška
        2. Kadlecová Soňa
        3. Michalčíková Martina
    • Sportovní den na Viktorce
      • Sportovní den na Viktorce

      • 4. 10. 2021
      • V pátek 10. září 2021 se za pěkného slunečného počasí žáci  prvních a druhých tříd naší školy zúčastnili sportovního dopoledne, které pro ně uspořádala Slovácká Viktoria ve spolupráci s DDM Bojkovice.

        Děti si vyzkoušely disciplíny zaměřené na rychlost, obratnost, přeskoky. Malí sportovci si pod vedením trenérů mládeže SK SV zahráli i minifotbal.  Nevynechali ani velmi oblíbený skákací hrad. Dopoledne se vydařilo a děti si ho užily.

    • Světluška
      • Světluška

      • 24. 9. 2021
      • První akcí v tomto školním roce byla Světluška, která se uskutečnila za příznivého teplého počasí 8. září na Tillichově náměstí. Vše pro nás připravily pracovnice DDM ve spolupráci se studenty a studentkami Církevní střední školy v Bojkovicích.

        Na projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým, se naši žáci velmi těšili. Děti si zkusily, jaké je to žít se zrakovým postižením, ale i roli průvodce nevidomých. Měly možnost si zakoupit předměty a tím přispět do sbírky, která pomůže potřebným dětem a dospělým.

    • Informace k zahájení nového školního roku 2021/ 2022
      • Informace k zahájení nového školního roku 2021/ 2022

      • 30. 8. 2021
      • Vážení rodiče a milí žáci, Základní škola T. G. Masaryka Bojkovice oznamuje, že školní rok 2021/ 2022 bude zahájen ve středu 1. září 2021.

        Sraz všech žáků je před budovou školy před osmou hodinou, kde proběhne slavnostní zahájení školního roku za přítomnosti starosty města. Žáci si přinesou přezůvky a tašky na učebnice a sešity.  

        Prvňáčci slavnostně zahájí s rodiči a třídními učiteli ve svých třídách.  

         

        Základní organizační pokyny a opatření:

        • Organizace začátku školního roku se řídí podle pokynů odpovědných nadřízených orgánů - MŠMT, MZ a KHS Zlín.
        • Do školy nesmí vstupovat žádná osoba s příznaky infekčního onemocnění.
        • Pro všechny platí povinnost při vstupu do budovy nasadit ochranu nosu a úst (respirátor/roušku) a nosit ji ve všech společných prostorách.
        • Ochranu nosu a úst mohou žáci ve třídě na svém místě odložit.
        • Testování žáků proběhne dodanými antigenními testy 1., 6. a 9. září.
        • Testování nepodstupují žáci, kteří splní podmínky stanovené pro bezinfekčnost po očkování (14 dnů po plně dokončeném očkování) nebo po prodělaném onemocnění covid-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19), případně žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v oficiálním odběrovém místě). Tito žáci uvedené skutečnosti škole písemně doloží před prvním testováním.

        Podrobné informace naleznete v Manuálu MŠMT - viz příloha.

        Děkujeme za pochopení. V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.

        Těšíme se na vás.


        Mgr. Zdeněk Ogrodník, ředitel školy.

      • Poděkování paní učitelce Bohumile Klimentové

      • 5. 7. 2021
      • Na slavnostním ukončením roku jsme se rozloučili s paní učitelkou Klimentovou, která po více jak čtyřiceti letech práce ve školství odchází do zaslouženého důchodu. Poděkování Vám přinášíme tak, jak zaznělo z úst ředitele školy.

        A nyní mi, vážení kolegové, chlapci a děvčata, dovolte obrátit se na paní učitelku Bohunku Klimentovou s upřímným poděkováním u příležitosti jejího odchodu do důchodu. Říká se, že čas je nestranným rozhodčím pro všechny lidské hodnoty a měří všem stejně. Po čtyřiceti létech odpovědné pedagogické a výchovné činnosti, kdy jste svým žákům předávala množinu vědomostí a poznatků, potvrzenou životní zkušeností, přichází chvíle, kdy si již o svém čase budete rozhodovat sama. Nastává doba pro záliby a koníčky, na které nezbýval čas, doba potěšení, pohody a klidu.

        V duších svých žáků zanecháváte vzpomínku na přátelskou a vlídnou paní učitelku, která měla své žáky vždy ráda.

        V srdcích svých kolegů zůstává trvalá stopa vaší učitelské profesionality, prostoupena vlídností, upřímným přátelstvím a klidným přístupem k řešení i vážných problémů. Byla jste oporou učitelského sboru, oblíbena všemi kolegy.

        Přijměte, prosím, na sklonku své profesionální kariéry za celý učitelský sbor z mých úst jediné, ale o to větší slovíčko: DĚKUJEME.

      • Proslov ředitele školy ke konci školního roku

      • 5. 7. 2021
      • Výjimečně zveřejňujeme proslov ředitele školy Zdeňka Ogrodníka, přednesený na slavnostním ukončením školního roku ve sportovní hale. Pozvání již tradičně přijal pan starosta Petr Viceník, který ocenil všechny šikovné a pracovité žáky. Taktéž naši deváťáci se dojemně rozloučili se svými učiteli a školou. 

        Vážený pane starosto, paní učitelky a páni učitelé, milí žáci. Letošní příhovor ke zhodnocení konce školního roku bude poněkud jiný než obvykle. Ostatně stejně jako byl jiný celý školní rok, poznamenaný covidem, strávený většinu času na vzdálené výuce. Nezazní zde obvyklá čísla o vyznamenáních, zameškaných hodinách, prospěchu. Neb toto vše covid do velké míry ovlivnil a přiznejme si to, známky na vysvědčení u spousty z vás letos realitě moc neodpovídají. Jsem si vědom toho, že byť probíhala vzdálená výuka, zvláště osobní kontakt s kamarády vám chyběl a zřejmě chybí dodnes. Přišli jste o rok školních akcí, společných zážitků, kamarádství a možná i prvních lásek a z těchto důvodu byla doba uzavření škol nejtěžší právě pro vás. Kéž by se to již nikdy neopakovalo.

        I přesto všechno jsem přesvědčený, že se vám, chlapci a děvčata, v naší bojkovské základní škole dostalo té nejlepší vzdálené výuky široko daleko. Nejen díky systému Edupage, ve kterém vám vaši učitele připravovali stovky úkolů a procvičování, kde jste se dozvídali nové informace, průběžně jste komunikovali a plnili zadání, ale hlavně díky profesionálnímu a modernímu přístupu vašich učitelů. Koncem října jsme pak pro vás zprovoznili systém na online hodiny přes MS Teams, kdy jste mohli být přítomni na živém vysílání vaší paní učitelky, pana učitele. I přesto, že kamery se nestaly povinnými, což je myslím chyba (nikoliv naše, ale ministerstva), se hlavně mladší žáci na 1. stupni velmi rádi paní učitelce ukázali, pozdravili se a třeba jen zamávali. Kdo chtěl, ten se poctivě připravoval a plnil úkoly dle zadání. Jedním z měřitelných důkazů kvality vzdálené výuky na naší škole jsou letošní excelentní výsledky přijímacího řízení na střední školy, kdy jste obsazovali v žebříčcích stejně starých spolužáků z jiných škol přední místa. A když už jsem se o přijímačkách zmínil, upřímně vám, milí deváťáci, přeju, abyste v září vykročili tou správnou nohou vstříc vašim novým životům, kamarádům a školám, ať patříte vždy mezi ty úspěšné. Pamatujte, že bojkovští absolventi mají na středních školách v okolí tu nejlepší pověst. Pověst dobře připravených žáků, tak nám, prosím, neudělejte ostudu. Ať se Vám daří, to vám ze srdce přeji já a všichni vaši učitelé.

        Za malou chvíli zde, chlapci a děvčata, oceníme s panem starostou ty z vás, kteří se účastnili několika málo soutěží, které buď ještě na začátku roku proběhly, nebo probíhaly v průběhu roku online.  Všichni, kteří zde budete stát, jste se umístili nejhůř do 10. místa v okresních kolech, což je vzhledem ke konkurenci hezké umístění. Letos však jedno jméno rezonovalo častěji než ty ostatní… vítězství prestižní literární soutěže Spěchej pomalu a postup do republikového finále Olympiády českého jazyka s umístěním na krásném 11. místě se podařil Amálii Turčinkové, za což si myslím zaslouží váš potlesk.

        Chlapci a děvčata, i přes uzavření škol pro žáky, následnou rotační výuku a všechny komplikace musím konstatovat, že to byl rok plodný a že ani vedení školy a správní zaměstnanci nespali na vavřínech. V září jsme dokončili rekonstrukce odborných učeben a stěhování pomůcek do kabinetů, v nové budově vznikly díky panu školníkovi na každém patře relaxační místnosti pro žáky se specifickými učebními potřebami, ale taky pro učitele, kteří zde získali nové zázemí. Paní uklízečky dostaly nový čistící stroj na podlahy a škola tak díky nim vždy voní a září čistotou. Kolik práce měly s průběžnou anticovid dezinfekcí, jste si jistě všímali sami. Sportovcům jistě neunikl nový beachový kurt a v zahradě pak venkovní učebna, kterou v příštím roce budou využívat nejen naši nejmenší, ale třeba i vy u přírodovědných pokusů. Čeho jste si nemohli všimnout, je ve školní kuchyni nový konvektomat, který jsme si mohli dovolit pořídit díky podpoře města Bojkovice a zde přítomného pana starosty Petra Viceníka. Čeho jste si naopak všimnout mohli, bylo zakoupení speciálního stroje na balení obědů do misek s fólií – které vám vařily naše obětavé paní kuchařky. Ano, mělo by to tady zaznít, taková skvělá a kvalitní jídla, která vaříme v naší jídelně, na jiných školách nenajdete. Ostatně deváťáci na to již v září přijdou sami.

        Není možné v jednom krátkém příhovoru vzpomenout vše, co se za rok událo. Ale jak víte, každý rok si odnášíte s sebou domů školní časopis Školák, který letos vyšel již po 32. A v něm je vše popsáno a vzpomenuto včetně fotografií. Tak ho doma nezapomeňte společně s vysvědčením ukázat rodičům i prarodičům, pochlubte se, do jaké školy chodíte.

        Chlapci a děvčata, dovolte mi poděkovat všem slušným a pracovitým žákům, kteří přistupovali ke vzdálené výuce zodpovědně a samostatně a popřát vám hezké prázdniny strávené třeba na novém bojkovském koupališti.

        Vám, vážené paní učitelky a páni učitelé, asistentky i vychovatelky upřímně děkuji za vaši odpovědnost, trpělivost a přeji zasloužený odpočinek v kruhu svých blízkých. 

    • Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2021/2022
      • Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2021/2022

      • 21. 6. 2021
      • Průběh přijímacího řízení na střední školy byl i v letošním roce ovlivněn koronavirovou epidemií. Podobně jako v loňském školním roce došlo ke změnám ve způsobu přípravy deváťáků na přijímací zkoušky a k úpravě organizace přijímání žáků ke středoškolskému vzdělávání.

        Uchazeči o studium měli možnost podat dvě přihlášky na dvě střední školy. Termín podání přihlášek byl stanoven na 1. března 2021. Zájemci o studium v oborech vzdělání s maturitní zkouškou museli i letos složit přijímací zkoušku. Střední školy nemusely povinně využít jednotnou přijímací zkoušku z českého jazyka a literatury a z matematiky, kterou centrálně připravuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), ale mohly si samy přijímací testy připravit. Velkou změnou byla také možnost zrušení přijímacích zkoušek z důvodu nízkého počtu podaných přihlášek na střední školu.

        Původně plánované dva termíny zkoušek v dubnu byly přesunuty na 3. a 4. května. Účast uchazeče o studium na přijímacích zkouškách byla podmíněna potvrzením o negativním výsledku antigenního testu na přítomnost viru SARS-CoV-2. Test podstoupili deváťáci v naší škole, která jim následně vystavila požadované potvrzení. Další novinkou bylo prodloužení času na vypracování jednotlivých testů z matematiky i českého jazyka. Po zpracování byly výsledky testů poslány na obě střední školy, které stanovily pořadí pro přijetí jednotlivých žáků ke studiu vybraného oboru. Do celkového hodnocení žáků v přijímacím řízení se zohledňoval pouze lepší výsledek příslušného testu z prvního či druhého termínu. Po vyhlášení výsledků přijímacího řízení museli žáci potvrdit svůj zájem o studium na vybraném oboru střední školy odevzdáním zápisového lístku. Ten obdrželi na základní škole.

        Žáci, kteří si podali přihlášku na tříletý studijní obor ukončený výučním listem, jednotnou přijímací zkoušku nekonali a byli přijati na základě studijních výsledků v základní škole.

        Všichni žáci 9. ročníku naší školy uspěli již v prvním kole přijímacího řízení a byli přijati ke studiu na střední školu. Obavy žáků a jejich rodičů z výsledku přijímaček vzhledem k distanční výuce se ukázaly jako liché. Výuka pomocí připravených materiálů v prostředí systému EduPage, online hodiny realizované v platformě MS Teams, individuální a skupinové konzultace ve škole, důsledný a vstřícný přístup učitelů, dokázaly skvěle naše žáky na přijímací zkoušky připravit.

        Z celkového počtu 56 deváťáků bylo přijato na obory s maturitou 43 žáků, tj. 77 % z celkového počtu, na obory s výučním listem 13 žáků, tj. 23 %.

        Žáci se rozjedou k budoucímu studiu do více než dvou desítek různých škol, kromě jedné se všechny nacházejí ve Zlínském kraji. Nejvzdálenější školou, na kterou jeden z našich žáků od září nastoupí, je Střední škola stavebních řemesel v Brně.

        Největší zájem projevili žáci o studium na Gymnáziu J. A. Komenského v Uherském Brodě, zápisový lístek tam podalo jedenáct žáků. Po pěti žácích nastoupí na Obchodní akademii v Uherském Hradišti a na Střední průmyslovou školu a Obchodní akademii v Uherském Brodě. Následují Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola ve Slavičíně, Střední odborné učiliště v Uherském Brodě a Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická v Uherském Hradišti se 4 zapsanými žáky.  Ke studiu na Církevní střední odbornou školu v Bojkovicích se rozhodly nastoupit tři žákyně naší školy.

        Mgr. Jiří Šmíd

    • ON-LINE PŘEDNÁŠKA (V RÁMCI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI) s názvem:  „Proč se finančně vzdělávat?“
      • ON-LINE PŘEDNÁŠKA (V RÁMCI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI) s názvem: „Proč se finančně vzdělávat?“

      • 31. 5. 2021
      • Přes 700 000 lidí u nás ročně upadá do exekucí, přes 25 % domácností má finanční potíže, obojí převážně v důsledku nesprávných kroků ve svých finančních rozhodnutích.

        Jak jsou na tom naši žáci? Mají představu o skutečné hodnotě peněz? Vědí, jak se vůbec doma peníze objeví? Co je to rodinný rozpočet? A jakou částku z něho odčerpají oni sami za jídlo, oblečení, pomůcky do školy, zájmové kroužky? Většina z nich má o této problematice velmi zkreslené představy.

        Vždyť peníze nejsou jejich starost, oni je sami nezískávají, takže proč by se o ně měli zajímat…

        Právě proto na naší škole probíhá výuka finanční gramotnosti v 8. ročníku. Jedná se o průřezový předmět, který do osnov zařadilo MŠMT v rámci své strategie dlouhodobého zvyšování úrovně finanční gramotnosti obyvatel České republiky. Tento důležitý předmět tedy propojuje jak výchovný, tak naučný obsah s využitím znalostí z matematiky, cíleného osobního rozvoje a orientace ve světě budoucích občanskoprávních vztahů.

        V rámci distanční výuky, skrze kterou se témata tohoto předmětu již celý rok snaží děti zvládnout, mnohdy za potřebné podpory rodičů, jsme využili možnosti přiblížit a ozvláštnit toto téma s pomocí odborníků z finanční praxe, a to v rámci projektu podpory finanční gramotnosti pro školy GLOBAL MONEY WEEK. Finanční poradci Magda a David si pro žáky připravili on-line přednášku o tématech rozpočtu, finančních produktech, hospodaření a úskalí ve světě financí, jako jsou dluhy a exekuce.

        Cílem akce bylo, aby si žáci uvědomili propojení učiva s reálným životem a věděli, jaké pro ně existují možnosti a na co si v budoucnu mají dát pozor.

        Reakce žáků:

        „Přednáška byla výživná. V některých částech byla sice trošku složitá, ale přinesla mi nové myšlení a náhled na okolní věci. Moc mě to bavilo a budu rád, když bude další taková hodina.
        Nikdy jsem netušil, že je finanční gramotnost tak důležitá.“

        „Přednáška pro mě byla zajímavá. Slyšeli jsme o různých možnostech, bankovních účtech, kreditních kartách a dalších možných věcech z téhle oblasti. I když to celé probíhalo online a osobní kontakt tam nebyl, tak hlasy obou přednášejících na mě působily příjemně.
        Jsem rád, že jsem si udělal nějakou osobní představu o těchto produktech a možnostech. Určitě to využiji v příštích letech, až si založím svůj vlastní účet a budu vlastnit svou kreditní kartu.
        Taky pro mě byla zajímavá negativní stránka, jako je pozdní splácení, které se může změnit na exekuci nebo až na zabavení majetku. Doufám, že v budoucnu se budu dobře rozmýšlet nad zvolenou půjčkou nebo úvěrem a nad jeho včasným splácením, abych se nikdy nedostal do tíživé finanční situace.“

         

    • Jak žáci ze 4.B kreslili a tvořili i na dálku
      • Jak žáci ze 4.B kreslili a tvořili i na dálku

      • 30. 5. 2021
      • Rádi se s vámi podělíme o originální výtvory žáků zadávané při distanční výuce.

        Jelikož nám nástěnky v opuštěných třídách kolem Vánoc zamrzly, chceme se pochlubit alespoň tímto způsobem. Úkolem bylo zabavit děti kreativním způsobem. Přestože žáci doma většinou neměli skoro žádné výtvarné pomůcky, úkoly mnozí zvládali s chutí a chybějící potřeby si dokázali nahradit a potom své dílo vyfotit na mobil.

        Třeba takto:

        1. Veselé ozdoby – domácí fotokoutek
        2. Sportovec z geometrických tvarů
        3. Stavby ze sněhu
        4. Domeček ze stavebnice podle přesně zadaných rozměrů
        5. Zvířátka z papírových roliček
        6. Kresba lidového ornamentu

        Do fotoalba byla přidána nová galerie Výtvarka a pracovka na dálku.

      • Vzdálená výuka tělocviku

      • 28. 4. 2021
      • Naše škola byla jedna z prvních v kraji a širokém okolí, která pro žáky zavedla tělesnou výchovu přes EduPage. Všichni tělocvikáři se snaží vymýšlet aktivity, které by děti mohly bavit, a vybírají cvičení s postupnou návazností.

        Již rok je vše jinak. Minulý rok v polovině března, kdy došlo k uzavření škol poprvé, jsme se všichni začali seznamovat s distanční výukou, tehdy prioritně ve hlavních předmětech. Ale postupně se do výuky na dálku zařadily i další předměty, včetně tělesné výchovy.

        Online výuka se stala běžnou součástí života školáků, kteří každé ráno místo do školy spěchají k obrazovce monitoru. Ale zatímco většina předmětů nějakou distanční podobu získala, tělesnou výchovu řada škol odsunula na druhou kolej.

        Naše škola ale byla jedna z prvních v kraji a širokém okolí, která pro žáky zavedla tělesnou výchovu přes EduPage. Všichni tělocvikáři se snaží vymýšlet aktivity, které by děti mohly bavit, a vybírají cvičení s postupnou návazností. Jedná se o různé sestavy nebo videa, jak správně cvičit či posilovat, různé hry, kvízy a teoretické znalosti o sportech, sportovní výzvy a další. S jarním počasím se chceme více zaměřovat na pohyb a cvičení dětí venku na čerstvém vzduchu. A jak to probíhá v praxi? Učitel žákům zadá, co mají konkrétně dělat, vysvětlí význam a důvod, ale je jen na dítěti, kdy a jak aktivitu splní. Všechno je spíše na bázi dobrovolnosti, přesto někteří žáci rádi zadané úkoly a aktivity plní.

        Základ je ale v rodině, kde by děti měly dodržovat především pravidelný režim. Měly by vstávat ve stejnou dobu, jako když chodí do školy, měly by si ráno odcvičit nějaké krátké cvičení, které by nahradilo pohyb při cestě do školy, například si zaskákat přes švihadlo, udělat pár kliků, výskoků nebo si vyběhnout schody. Potom, po klasické online výuce u PC, by se odpoledne měly aspoň hodinu věnovat nějakému cílenému pohybu či sportovní aktivitě. S tím vším souvisí i správně vyvážená strava a pravidelnost jídel. Dá se totiž předpokládat, že dnešní děti mohou být v budoucnu daleko více ohroženy nejenom rozvojem obezity, ale i jinými civilizačními nemocemi.

        Věřme, že sluneční paprsky vyženou žáky ven. I přes zavřená sportoviště, haly, bazény apod. se lze přece hýbat – na kole, koloběžce, kolečkových bruslích, či jen tak svižně ujít či uběhnout nějakou vzdálenost. Jarní počasí nás k tomu přímo vybízí!

        Vlastimil Ogrodník, učitel tělocviku a zeměpisu

    • Zápis do 1. třídy pro školní rok 2021/2022
      • Zápis do 1. třídy pro školní rok 2021/2022

      • 31. 3. 2021
      • Letošní zápis proběhne bezkontaktní formou k 23. dubnu 2021. Zákonný zástupce dítěte vyplní přihlášku na webových stránkách školy (www.zsbojkovice.cz – v sekci Pro rodiče – Přihláška do prvního ročníku). Přihlášku vyplní i zákonný zástupce dětí, které měly odloženou školní docházku v roce 2020/2021.

        V případě odkladu školní docházky dodejte do 30.4.2021 žádost o odklad, doporučení ze školského poradenského zařízení a od lékaře.

        Pokud epidemiologická situace dovolí, uspořádá škola setkání se zapsanými dětmi a jejich rodiči.

        V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte zástupkyni ředitele školy, telefon 737 188 735.

        Žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání

      • Harmonogram přijímacího řízení na střední školu

      • 9. 2. 2021
      • aktualizováno 15. 3. 2021

        Do 1. 3. zaslání, předání přihlášek na střední školy (posílají uchazeči).

        Do 8. 3. může ředitel SŠ rozhodnout o nekonání přijímací zkoušky (pokud počet podaných přihlášek nepřevyšuje nebo je roven předpokládanému počtu přijímaných uchazečů)

        Do 19. 3. oznámí ředitel SŠ uchazečům rozhodnutí o nekonání přijímací zkoušky na internetových stránkách školy

        Do 9. 4. vyhlásí ředitel SŠ změnu termínu školní přijímací zkoušky na internetových stránkách školy

        Do 30. 4. žáci obdrží zápisový lístek.

        3., 4. 5. konání jednotné přijímací zkoušky (stanovuje CERMAT) do čtyřletých oborů s maturitní zkouškou (každý uchazeč může zkoušku konat dvakrát).

        3. – 19. 5. konání školních přijímacích zkoušek (stanovuje střední škola) do čtyřletých oborů s maturitní zkouškou, výjimečně u nematuritních oborů.

        19. – 21. 5. zveřejnění výsledků přijímacího řízení v řádném termínu

        2., 3. 6. náhradní termíny konání jednotné přijímací zkoušky.

        14. – 16. 6. zveřejnění výsledků přijímacího řízení v náhradním termínu

    • Oznámení o určení základních škol pro děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému s trvalým pobytem v ORP Uherský Brod.
      • Oznámení o určení základních škol pro děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému s trvalým pobytem v ORP Uherský Brod.

      • 2. 3. 2021
      • V souladu s Usnesením vlády České republiky o přijetí krizového opatření č. 212 ze dne 26. února 2021 budou od 01. března do 19. března 2021 vykonávat nezbytnou péči o děti ve věku od 6 do 10 let tyto základní školy v ORP Uherský Brod:

        Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště,  Štefánikova 460, Bojkovice,

        ředitel  Mgr. Zdeněk Ogrodník, tel. 773 460 222 nebo 773 460 221 (kacelář)

         

        Základní škola, Uherský Brod, Mariánské náměstí 41, okres Uherské Hradiště

        ředitel p. Bohuslav Jandásek, tel. 777 634 855

         

        Základní škola, Uherský Brod, Pod Vinohrady 1420, okres Uherské Hradiště

        ředitel Mgr. Zdeněk Moštěk, tel. 775 630 433 případně 603 335 689

         

        Péče bude poskytována pouze pro děti, jejichž zákonní zástupci jsou:

        • zaměstnanci bezpečnostních sborů,
        • zaměstnanci obecní policie,
        • zaměstnanci poskytovatelů zdravotních služeb,
        • zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví,
        • zaměstnanci uvedení v § 115 odst. 1 a další zaměstnanci v sociálních službách podle zákona    

                     č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,

        • sociální pracovníci zařazení k výkonu sociální práce na krajských a obecních úřadech podle

                     zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,

        • sociální pracovníci a další odborní pracovníci vykonávající činnosti podle zákona č. 359/1999

                     Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů,

        • zaměstnanci Úřadu práce České republiky,
        • zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení,
        • zaměstnanci Finanční správy České republiky,
        • příslušníky ozbrojených sil,
        • zaměstnanci Ministerstva vnitra, kteří vyřizují agendu pobytu cizinců,
        • pedagogickými anebo nepedagogickými pracovníky určené školy nebo školského zařízení,
        • zaměstnanci školských zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy,
        • zaměstnanci zařízení školního stravování,
        • zaměstnanci podílející se v rámci plnění svých pracovních úkolů na zajištění funkce prvku kritické infrastruktury,
        • zaměstnanci České pošty, s. p.,

        a to bez ohledu na to, zda jsou tyto děti dětmi nebo žáky určené školy nebo školského zařízení.

        Zákonní zástupci mohou své děti přihlásit k docházce na telefonní číslo, které je uvedeno u jména ředitele základní školy tohoto oznámení.

      • Jak na přihlášky na střední školu

      • 9. 2. 2021
      • Pro správné vyplnění přihlášek použijte:

        • Tištěnou publikaci Atlas školství (žáci obdrželi ve škole)
        • Elektronickou publikaci Kam na školu (ke stažení)
        • Webové stránky vybrané střední školy

        V publikacích naleznete adresy středních škol, názvy a kódy nabízených oborů vzdělávání, informace o povinné lékařské prohlídce, kontaktní informace, aj.

        Důležité dokumenty pro vyplnění přihlášek:

        • Vyhlášení 1. kola přijímacího řízení
        • Kritéria přijímacího řízení pro uchazeče

        Dokumenty zveřejní všechny SŠ nejpozději do 31. 1. 2021 na svých webových stránkách. Obsahují informace o formě a datu přijímacích zkoušek, způsob hodnocení a stanovení pořadí uchazečů, popř. požadavky na lékařskou prohlídku, aj.

        Každý žák může podat dvě přihlášky ke studiu na střední škole.

         

        Přední strana přihlášky

        Naleznete zde předvyplněné informace o uchazeči (nutno zkontrolovat).

        Prázdná pole doplníte podle zájmu žáka o studium.

        Možné varianty volby středních škol a vzdělávacích oborů na přihlášce:

        • dvě různé školy a dva různé obory
        • dvě různé školy a jeden obor
        • jedna škola a dva různé obory
        • podání pouze jedné přihlášky (jedna škola, jeden obor)

        Je zde potřeba vyplnit přesnou adresu školy, kód i název vzdělávacího oboru!

        Pořadí škol na přihláškách musí být stejné (obě přihlášky jsou vyplněné shodně).

         

        V případě že se uchazeč hlásí

        • na obor bez maturity (učební obor) - přijímací zkoušky se nekonají, na přihlášce se nevyplňují žádné termíny přijímacích zkoušek
        • na obor s maturitní zkouškou – přijímací zkoušky se konají formou:
          • Jednotné přijímací zkoušky – termíny se nevyplňují, jsu pevně dané 12. a 13. 4. (1. škola 12. 4., 2. škola 13. 4.)
          • Šklní přijímací zkoušky – uchazeč vyplní termíny přijímacích zkušek na základě jejich vyhlášení ředitelem příslušné střední školy.

        Přihlášku musí podepsat uchazeč o studium i jeho zákonný zástupce, který je na přihlášce uvedený, s doplněním data narození.

        Podle požadavku střední školy potvrdí dětský lékař zdravotní způsobilost uchazeče ke vzdělávání.

         

        Zadní strana přihlášky

        Naleznete zde naší školou vyplněné předměty a známky za 8. ročník a 1. pololetí 9. ročníku potvrzené ředitelem školy. 

        Uchazeč podle požadavků střední školy uvedených v Kritériích pro přijetí doplní informace o svých zájmech, schopnost, vědomostech a talentu, které potvrdí ZŠ, ZUŠ, kroužek, popř. spolek.

        Vyplněnou a potvrzenou přihlášku zašle uchazeč poštou, resp. předá osobně na vybrané střední škole do 1. 3. 2021.

        V souborech naleznete ukázku vyplnění přihlášky na SŠ. Modře jsou uvedené údaje vyplněné školou, červeně údaje, které doplní uchazeč.