• Zápis do prvních tříd
      • Zápis do prvních tříd

      • 23. 4. 2024
      • Školu mají děti rády,

        najdou si tam kamarády.

        Dneska ještě nejsou žáci,

        ale malí předškoláci!

        Ve čtvrtek 4. dubna na naší škole proběhl zápis do prvních tříd. Vše probíhalo v klidné a příjemné atmosféře, jelikož se snažíme u dětí vzbudit zájem o školu. Malí natěšení předškoláci nám ukázali, jak umí krásně zpívat, recitovat básničku, vyprávět pohádku, poznávat barvy, geometrické tvary i stříhat.  Při krmení plyšových pejsků předvedli své matematické dovednosti a nakreslili nám pěkné obrázky.

        Za svou snahu si odnesli na památku malý dáreček.

        V září se v 1. třídě budeme na šikovné prvňáčky moc těšit.

    • Osobnosti Bojkovska čtou dětem
      • Osobnosti Bojkovska čtou dětem

      • 17. 4. 2024
      • Čtení je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou může dítě získat, a má zásadní vliv na jeho celkový rozvoj a úspěch v životě.

        Zároveň je to i způsob, jak se setkat s myšlenkami, zkušenostmi a pocity druhých lidí. K osvojení této dovednosti mohou vést různé cesty, v dnešní přetechnizované době bohužel čím dál trnitější.

        A právě pro podporu čtenářství a čtenářské gramotnosti vůbec jsme v březnu – měsíci knihy – připravili pro žáky 8. ročníku již tradiční akci nazvanou Osobnosti Bojkovska čtou dětem. Naše pozvání ochotně přijala trojice přímo starostovská – pan starosta Pitína Michal Vrba, paní starostka Komně Marie Kročilová a místostarostka Bojkovic Dagmar Peřestá.

        Všichni tři významní hosté nám poutavě vyprávěli o tom, jakou roli sehrála kniha v jejich dětství, jak utvářela jejich osobnost, jaký mají vztah ke knihám dnes a zda-li, při svém pracovním vytížení, si vůbec ještě najdou chvilku na čtení. Taktéž vyzvedli své nejoblíbenější autory a profesionálním přednesem nás vtáhli do děje jejich nejmilejší knihy. Velmi příjemné posezení bylo završeno dotazy žáků a nečekanou třešničkou na dortu se stala společná recitace Vrchlického básně Za trochu lásky.

        Ještě jednou děkujeme panu starostovi, paní starostce i místostarostce za přijetí našeho pozvání, velmi pečlivou přípravu a hlavně za to, že nám dovolili nahlédnout do svého soukromí, do své čtenářské duše.

    • Sportovní hala Zdeňka Ogrodníka zažila minivolejbalové dopoledne aneb šesťáci a sedmáci „válí“
      • Sportovní hala Zdeňka Ogrodníka zažila minivolejbalové dopoledne aneb šesťáci a sedmáci „válí“

      • 16. 4. 2024
      • Volejbal asi není třeba nikomu představovat, ale víte, co je to minivolejbal?

        Jak vyplývá už z názvu, jde v podstatě o "zmenšený volejbal" v několika formách, od přehazované až po finální podobu. Dětem ve věku od šesti let umožňuje hrát tuto hru podobně, jako ji hrají dospělí, s rozdílem počtu hráčů (každý tým tvoří 3 členové) a velikostí hřiště, které je menší a má nižší síť.

        4. dubna se ve sportovní hale sešlo sedmnáct trojic mladých nadšenců ve 2. ročníku školního Turnaje v minivolejbale. Ať už se jednalo o týmy ryze chlapecké, dívčí, či smíšené, všichni nastupovali s touhou předvést co nejlepší výkony a zvítězit.

        U volejbalové sítě se nejdříve popasovalo 8 družstev sedmáků, aby je po dvou hodinách vystřídali menší a méně zkušenější šesťáčci. Barevnými míči se to ve vzduchu jen hemžilo, stejně jako krásnými výměnami mnohdy končícími obětavými pády na palubovce. Starší svěřenci se postarali jak o úlohy spravedlivých sudích, tak o otáčení stavu.

        Bronzovou příčku si vybojoval tým děvčat s názvem MONETY ve složení Taťána Džavíková, Natálie Chytrá a Markéta Majtnerová. První dvě místa patřila klukům, kteří v nervy drásajícím finále předvedli to pravé umění tohoto krásného sportu. Na nejvyšší stupínek vystoupali nakonec HUSITI (Antonín Berčík, Lukáš Křivda, Teodor Neveselý a David Valíček) a v rukou netřímali palcáty ani okované cepy, ale s hrdostí si tiskli k hrudi diplom za 1. místo. LOPAŤÁCI Martin Hodulík, Matyáš Brhlík a Michal Pospíšil se radovali ze stříbrné pozice.

        V mladší kategorii zvítězil v silné konkurenci chlapců nakonec tým děvčat ve složení Natálie Juračková, Marie Stehlíková a Eliška Kurtinová. Říkaly si RYBIČKY a bylo vidět, že se s volejbalovým míčem na rukou skutečně cítí jako ryby ve vodě. Aby taky ne! Vždyť tento kroužek navštěvují již 2. rokem! Lehce zklamaní FORTNIŤÁCI David Kubiš, Jakub Ščučinský a Šimon Vavrečka brali druhou příčku a bronz patřil volejbalistům Martinu Hurbišovi, Marku Ondrůškovi a Dominiku Turzovi, kteří si říkali THE GALAXY.

        Bylo krátce po jedné hodině odpolední, světla sportovní haly pohasla, palubovka osiřela, ale ve vzduchu se stále vznášel ten typický závan vyplaveného adrenalinu, radosti, bojovnosti a především síly vítězství.

    • Z Halové olympiády v Uherském Hradišti jsme přivezli stříbrné medaile
      • Z Halové olympiády v Uherském Hradišti jsme přivezli stříbrné medaile

      • 12. 4. 2024
      • V konkurenci šestnácti škol okresu naši prvostupňoví atleti vybojovali v týmové soutěži druhé místo, lepší byli jenom žáci z hradišťské ZŠ Sportovní. 

        V individuálním hodnocení se blýskli ziskem medaile Denis Ondrušek, Monika Jurigová a štafety chlapců i dívek 5. ročníku.

        Stříbrný tým tvořili:

        Valerie Pomykalová, Nikol Křeková, Monika Jurigová, Natálie Michalčíková, Nikolas Rapant, Mikoláš Králík, Gaffar Karaman, Filip Petr Škovran, Antonie Valterová, Laura Michalcová, Viktorie Hudáčková, Elena Zemánková, Denis Ondrušek, Lukáš Sochor, Jan Jurásek a Maxim Legín.

        Gratulujeme!

    • VZHŮRU DOLŮ, LET´S GO SKIING 
      • VZHŮRU DOLŮ, LET´S GO SKIING 

      • 11. 4. 2024
      • Malé městečko Bruck, ležící v srdci rakouských Alp, se na chvíli stalo centrem lyžařského nadšení 33 bojkovských a nivnických žáků. Spolu s nimi se vydalo na lyžařský kurz i pět zkušených instruktorů, kteří byli připraveni se o své svěřence starat dnem i nocí.  

        Startovní výstřel, tedy první zavrčení autobusového motoru, zazněl 17. března v neděli ráno před Základní školou T. G. Masaryka a ten závěrečný až po půlnoci o 5 dní později. Cesta byla dlouhá, ale těšili jsme se na příjezd, ubytování a samozřejmě především na krásné sjezdovky. Jak se však říká – chceš-li pobavit Pána Boha, řekni mu o svých plánech. O pravdivosti tohoto přísloví jsme se měli přesvědčit hned další den ráno. 

        Začátek našeho lyžování rozhodně snadný nebyl a o „azuru a manšestru“ jsme si mohli nechat jen zdát. Když jsme se v pondělí ráno vydali na svah, pršelo a počasí nám nepřálo. Naštěstí na vrcholu Kitzsteinhorn se situace změnila, padal prašan, a i když nešlo vidět pod nohy, tak se naše dvě odhodlaná družstva lyžařů beze strachu postavila této výzvě. Další dny nám přinesly nádherné počasí ve středisku Schmitten a lyžování pod modrou oblohou pro nás bylo velkou odměnou.    

        Tradiční zájezd na Kaprun však neskýtá jen lyžařské zážitky zanechávající za sebou carvingové stopy, ale i odpočinkový den naplněný odlišnými aktivitami. A tak jsme se ve čtvrtek vydali do městečka Zell am See, abychom poznali jeho krásy a architektonické skvosty. A pak už nás čekaly termály a voda v jiné než sněhové podobě. Teplo, klid a výhled jako vystřižený z kýčovité pohlednice.  

        Další den jsme se autobusem vrátili k rodinám zpět do reality, ale zážitek z rakouských Alp zůstane navždy v našich srdcích. 

        Chtěli byste to zažít i vy? Tak neváhejte a příští rok do toho pojďte s námi.

    • O Zeleném čtvrtku byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba salát z kopřiv, abyste byli po celý rok zdraví.
      • O Zeleném čtvrtku byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba salát z kopřiv, abyste byli po celý rok zdraví.

      • 10. 4. 2024
      • Tento velikonoční zvyk se rozhodli dodržet nejstarší žáci školní družiny, kdy společně s paní vychovatelkou upekli špenátové bábovky dle předepsaného receptu.

        Bábovky se vydařily a žáci byli se svými cukrářskými výkony spokojeni. Těšili se, že si tuto dobrotu s maminkami upečou znovu během velikonočních prázdnin.

    • Zápis do 1. třídy pro školní rok 2024/2025
      • Zápis do 1. třídy pro školní rok 2024/2025

      • 11. 3. 2024
      • Zápis do 1. třídy pro školní rok 2024/2025 se bude konat ve čtvrtek 4. dubna 2024 v době od 15.00 do 17.00 v budově základní školy.

        Povinná školní docházka v nadcházejícím školním roce začíná pro děti narozené od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018. Výjimečně mohou být zapsány i děti narozené do 30. 6. 2019. Děti, které měly odloženou školní docházku v roce 2023/2024, se dostaví k zápisu rovněž.

        Zákonný zástupce dítěte vyplní žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání na webových stránkách školy zsbojkovice.cz v sekci Pro rodiče – Přihláška ke studiu. U zápisu dále předloží rodný list dítěte a doklad o bydlišti (OP).
         
        V případě žádosti o odklad začátku povinné školní docházky je nutno nejpozději do 30. 4. 2024 k písemné žádosti přiložit doporučení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa.

        Pokud se dítě nemůže dostavit k zápisu ze zdravotních nebo jiných důvodů, oznámí tuto skutečnost zákonný zástupce škole osobně nebo telefonicky a k zápisu se s dítětem dostaví v náhradním termínu, který škola stanoví.

        Kritéria pro přijetí

        Kritériem pro přijetí žáka do 1. třídy na naši školu je spádový obvod (Bojkovice, Krhov, Přečkovice, Bzová). Pro děti, které mají trvalý pobyt v obci, kde je zřízena škola (Záhorovice, Komňa, Pitín), je spádovou školou škola zřízena v místě jejich bydliště.

        Žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání:

        zsbojkovice.cz – Pro rodiče – Přihláška ke studiu

    • Žáci pátých tříd prožili nezapomenutelný den plný kultury a historie
      • Žáci pátých tříd prožili nezapomenutelný den plný kultury a historie

      • 25. 3. 2024
      • Žáci pátých tříd měli jedinečnou příležitost vydat se na výlet do Památníku Velké Moravy ve Starém Městě.

        Tato historická lokalita je bohatá na památky a artefakty, které přibližují život předků v našem regionu. Během návštěvy muzea měli žáci také příležitost zhlédnout krátký film o životě Slovanů v Modré, jenž jim poskytl zajímavý pohled do minulosti. Prohlédli si také novou expozici o pravěku.

        Po prohlídce muzea se žáci vydali do Slováckého divadla, kde byli zvědaví na představení Lichožrouti. Tato poučná pohádková hra autora Pavla Šruta je plná dobrodružství a zábavy. Žáci byli nadšeni skvělými hereckými výkony, ale i moderními kostýmy mnoha postav a nezapomenutelnou bublinovou přestřelkou, která je doslova vtáhla do děje.

        Výlet do muzea a divadla byl pro naše žáky pátých tříd nejen poučný, ale také velmi zábavný. Tato zážitková forma vzdělávání jim umožnila poznat nové věci a rozšířit své obzory. Určitě bude také další inspirací do výuky vlastivědy, výtvarné výchovy či čtení.

    • Veselé zoubky
      • Veselé zoubky

      • 22. 3. 2024
      • V úterý 19. 3. 2024 proběhl v prvních třídách preventivní program Veselé zoubky.

        Všechny děti viděly pohádku Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek. Seznámily se s tématem, jak zoubky fungují, k čemu je máme, co je zubní kaz, jak rostou a mění se. Paní učitelky s dětmi probraly zásadu správné péče o zoubky, jak si je čistit a proč navštěvovat zubního lékaře. Žáci společně vyplnili pracovní listy, dostali samolepky do koupelny a dm preventivní balíčky „Veselé zoubky“.

    • Zdobení vajíček a kvízování na DDM
      • Zdobení vajíček a kvízování na DDM

      • 15. 3. 2024
      • Velikonoce jsou výjimečným obdobím plným radosti a tradic.

        Žáci prvního stupně naší školy se na Domě dětí a mládeže v Bojkovicích zapojili do tradičního velikonočního malování vajíček, která vyzdobí stromy na náměstí. Děti využily svou nápaditost a malířské dovednosti.

        Další zajímavou částí připraveného programu byl kvíz. Žáci se rozdělili do skupin a společně se zapojili do soutěže plné zábavy a poznání. Kvíz obsahoval otázky týkající se tradic, historie a zajímavostí spojených s Velikonocemi. Tato aktivita nejen rozšířila vědomosti žáků, ale také posílila jejich týmovou spolupráci.

    • Úspěch v okresním kole Zeměpisné olympiády
      • Úspěch v okresním kole Zeměpisné olympiády

      • 12. 3. 2024
      • V úterý 27. února 2024 proběhlo v Dolním Němčí okresní kolo Zeměpisné olympiády.

        V kategorii B (žáci 7. ročníku) obsadil Lukáš Janůj ze VII. A krásné druhé místo a společně s vítězem postoupil do kola krajského.

        Naši školu dále reprezentovali vítězové jednotlivých kategorií ze školních kol – Barbora Polanská ze VI. B (kategorie A) a Tobiáš Konečný z VIII. B (kategorie C). Těm už se tolik nedařilo a shodně obsadili 22. místo ve svých kategoriích.

    • Své velké a nezapomenutelné hrdiny mají i Bojkovice
      • Své velké a nezapomenutelné hrdiny mají i Bojkovice

      • 5. 3. 2024
      • Spolupráce s Muzeem Bojkovska je nedílnou součástí hodin dějepisu na 2. stupni základní školy.

        Na podzim si žáci šestého a sedmého ročníku mohli rozšířit své znalosti a vědomosti o historii rozhlasových a televizních přijímačů a na konci měsíce února patřila pozornost pana ředitele Tomáše Hamrlíka nejstarším žákům naší školy. Stejně jako jejich předchůdci se dozvěděli nejen o příčinách 2. světové války, ale především o statečnosti místních obyvatel v tomto nelehkém období. A tak nikdy nebude zapomenuta trnová koruna na soše Svobody, kterou na ni 28. října 1939 se vzdorem a hrdostí statečně položil pan učitel Tomášek, výbuch ve zbrojovce, jenž byl jedním z největších sabotážních činů v době 2. světové války, anebo tragické bombardování na jejím sklonku, při němž zahynulo dvanáct nevinných bojkovských občanů.

        Jsou události, které by neměly být zapomenuty. Jsou hrdinové, kteří by neměli být zapomenuti. A především jsou lidé, kteří na to nezapomínají. Děkujeme.

    • Soutěž Víc hlav, víc rozumu
      • Soutěž Víc hlav, víc rozumu

      • 4. 3. 2024
      • Víc hlav víc ví. V duchu známého českého přísloví se 13. února 2024 uskutečnila tradiční soutěž v řešení logických úloh na Gymnáziu J. Pivečky ve Slavičíně.

        Naše škola se této soutěže účastní pravidelně a letos vyslala soutěžit tři dvojčlenná družstva sestavená z žáků dvou nejvyšších ročníků. Při řešení 10 různorodých úkolů soutěžící využívali nejen svůj důvtip, postřeh, umění předvídat, ale i schopnost spolupracovat na společném úkolu.

        Naším nejúspěšnějším družstvem se stala sourozenecká dvojice Eliška a Tadeáš Pokorní, kteří se z celkového počtu 20 soutěžních dvojic z osmi základních škol umístili na 6. - 9. místě.

        Dále nás reprezentovali Štěpánka Polanská a Samuel Chytrý a Jan Koubek a Miroslav Zemánek.

        Netradiční úkoly slouží k procvičování logického myšlení, paměti a celkově k rozšiřování mozkových kapacit dětí. Slouží také k pobavení a užitečnému trávení volného času. Je tedy prospěšné si alespoň občas „lámat hlavu“.

    • Naše šikovné zpěvačky si zazpívaly na pódiu kulturního domu v Uherském Brodě
      • Naše šikovné zpěvačky si zazpívaly na pódiu kulturního domu v Uherském Brodě

      • 27. 2. 2024
      • Znáte je?

        Jsou to žákyně VI. B, Natálka Juračková a Alžběta Kavková. Obě předvedly hezké pěvecké výkony v soutěži Zazpívej, slavíčku, která je zaměřena na zpěv lidových písní regionu.

        Holky, vám oběma patří pochvala i poděkování.

    • Biatlon na suchu
      • Biatlon na suchu

      • 26. 2. 2024
      • V Novém Městě na Moravě nedávno proběhlo Mistrovství světa v biatlonu. Sněhové podmínky nebyly nikterak příznivé, ovšem my ani sníh nepotřebujeme.

        Po dvoutýdenním tréninku si každá třída vybrala svůj tým – tři děvčata, tři chlapce a podavače na střelnici. Za velkého povzbuzování bylo vidět spoustu týmových sportovních výkonů, kdy je potřeba skloubit rychlost běhu, mrštnost přes překážky a přesnost při střelbě. Tohle všechno se nejvíce podařilo třídě VIII.A, která se stala celkovým vítězem. A ve všech ročníkových kláních zvítězila "áčka". Jak to všechno probíhalo, můžete zhlédnout na přiložených fotkách.

    • Karneval, karneval, začal bláznivý shon i rej a každému je náhle hej….
      • Karneval, karneval, začal bláznivý shon i rej a každému je náhle hej….

      • 20. 2. 2024
      • 14. února pořádala školní družina pro žáky karneval s tanečními soutěžemi.

        Předvedli se batmani, čarodějnice, myslivec, baletka, berušky, princezny, indiáni, tygři, Karkulka, víly….

        Všichni si společně zatancovali a zasoutěžili. Nejhezčí masky byly vyhodnoceny a žáci si odnesli i malé dárečky.

    • Dějepisná olympiáda nás zavedla za Cyrilem a Metodějem i Janem Husem
      • Dějepisná olympiáda nás zavedla za Cyrilem a Metodějem i Janem Husem

      • 16. 2. 2024
      • Kdo by si nechtěl udělat příjemnou procházku minulostí začínající návštěvou věrozvěstů Cyrila a Metoděje a končící u myslitele a reformátora Jana Husa?

        Určitě nejen milovníci historie. V letošním školním roce to bylo alespoň teoreticky umožněno žákům 7., 8. a 9. ročníku prostřednictvím Dějepisné olympiády s názvem „Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí od Cyrila a Metoděje po Jana Husa.”

        Školního kola se zúčastnilo sedmnáct žáků, z nichž do okresního postoupili ti nejmladší – sedmáci. Z 1. místa se zaslouženě radoval Matěj Hamrlík ze VII. C se ziskem 57 bodů z možných 60. Výborné znalosti prokázala také děvčata Lucie Tyroltová a Terezie Formánková ze VII. A, která skončila na druhém, respektive třetím místě. 17. ledna čekalo všechny tři mladé historiky okresní kolo, jež se uskutečnilo na Základní škole na Velehradě. Jak symbolické pro letošní téma spjaté s muži, kteří nám přinesli nejen staroslověnský jazyk, ale i písmo.

        Maty, Lucka a Terka sice nepotřebovali k psaní hlaholici, ale i tak byly tentokrát otázky více než záludné a směřované spíše na práci s texty než na samotnou dobu středověkých myslitelů. Nejúspěšnějším řešitelem se stal opět Matěj Hamrlík, ačkoli ani jeho zisk bodů na postup bohužel nestačil. Do krajského kola jsme se tedy na rozdíl od minulého roku neprobojovali, ale i tak patří sedmákům díky za přípravu, a především vzornou reprezentaci školy. Uvidíme, která místa v historii navštívíme v rámci dějepisné olympiády příští školní rok.

    • Střípky z lyžáku
      • Střípky z lyžáku

      • 14. 2. 2024
      • Je tady čas zimních radovánek, a tak naši sedmáci absolvovali lyžařský kurz.


        Tradičně v prostředí Horní Bečvy s ubytováním a sjezdovkou U Sachovy studánky, v počtu žáků 43 + 4 instruktoři a 1 vychovatelka. Mají spoustu zážitků a spokojeně se ohlížejí za týdnem plným lyžování.

        Moc jsem si to užila.

        Ve středu odpoledne jsme doháněli ztráty z pondělí a měli jsme celou sjezdovku pro sebe.

        Myslím, že se všichni zlepšili.

        Zajel bych tam ještě jednou.

        Ani by mě nenapadlo, že se za ten týden naučím lyžovat.

        Jedna z nejlepších věcí byl závod ve slalomu.

        Ubytování bylo dobré a jídlo ještě lepší.

        Nejlepší večeře byly borůvkové knedlíky. Počasí bylo všelijaké – slunečno i zataženo.

        Zážitek na celý život – smrádek vody a našeho pokoje si opravdu budu pamatovat celý život.

        Hráli jsme hry nebo měli přednášku, a ve čtvrtek dokonce i diskotéku.

        Byla super atmosféra. Nevěřím tomu, ale v úterý jsme jakožto začátečníci lyžovali na hlavní sjezdovce!!

        Týden plný napínavých zážitků uplynul jako voda.

        Jsem rád, že jsem si týden odpočinul od školy.

        Byli s námi úžasní instruktoři, pan učitel Ogrodník, Staník, pan ředitel a paní učitelka Lukášová, taky paní asistentka Hanáčková. Bylo to super, díky.

    • Gastronomie všemi smysly
      • Gastronomie všemi smysly

      • 9. 2. 2024
      • A zase ty Luhačovice. 26. ledna 2024 se vybraní žáci 9. tříd zúčastnili soutěžního dopoledne na Střední odborné škole v Luhačovicích.

        Tentokrát se jednalo o obor kuchař/číšník. Žáci byli rozděleni do týmů a procházeli jednotlivá stanoviště, kde uplatňovali všechny smysly (hmat, čich, chuť, zrak a sluch). Někde se jim dařilo více, někde méně. Každopádně to pro ně byla zajímavá zkušenost.

        Za asistence zkušeného učitele dokonce flambovali palačinky, na kterých si vzápětí pochutnali. Vyzkoušeli si také dovednosti číšníka, kdy měli s plným podnosem projít připravenou náročnější trasu. V praxi totiž nikdy nevíte, co vám tzv. skočí do cesty.

        Prožili tak zábavné dopoledne, dozvěděli se spoustu informací a každý si odnesl svůj vlastní certifikát jako odměnu za účast

    • Hurá na brusle!
      • Hurá na brusle!

      • 23. 1. 2024
      • Zdatnost svého těla posílily děti III. B, když obuly brusle a vyzkoušely venkovní ledovou plochu v Bojkovicích.

        S chutí a nasazením bruslili nejenom ti zdatnější bruslaři, ale snažili se i ti, co měli brusle na nohou poprvé. Pokud počasí dovolí, určitě i další hodiny tělocviku budou na ledě.