• Ukončení školního roku 2023/24 – slovo ředitele školy.
      • Ukončení školního roku 2023/24 – slovo ředitele školy.

      • 16. 7. 2024
      • Uběhlý školní rok byl ve znamení drastických finančních škrtů, kdy ministr školství sáhl na platy správních zaměstnanců, bez kterých by žádná škola nemohla fungovat. Tedy školníků, hospodářek a účetních, uklízeček a kuchařek. Naše škola přišla mávnutím ministerské hůlky o půl milionu korun. Nakonec se vedení školy podařilo chybějící finance dodatečně získat z rezervy Zlínského kraje. Proč však museli být všichni, kterých se to týkalo, vystaveni existenční nejistotě a tlaku, to nevím. 

        I přesto všechno, bych zhodnotil uplynulý školní rok za úspěšný. Díky cílům zřizovatele Města Bojkovice se podařilo z dotačního titulu zrealizovat investiční projekt zelených teras za čtyři miliony korun. Skloubili jsme několik pozitivních dopadů – zadržení vody v krajině a zlepšení klimatu, opravu zatékající střechy včetně tepelné izolace a úžasný prostor pro žáky, který využijí za příznivého počasí v době přestávek a obědu k relaxaci a odpočinku.

        V oblasti výuky se držíme osvědčených principů a metod, kdy všichni deváťáci byli úspěšně přijati na střední školy, které si vybrali. Zapojili jsme se do nezávislého republikového testování znalostí češtiny, matematiky a angličtiny šesťáků, Česká školní inspekce si prověřila informační gramotnost našich deváťáků. Ve všech oblastech se držíme nad průměrem v republice, ale přiznejme si to, vždy by to mohlo být i lepší. 

        Velkým problémem je ale závislost dětí na mobilech a sociálních sítích, která dle posledních výzkumů zabírá v mozku tolik potřebné místo na zapamatování si i elementárních znalostí. Pro učitele dnes již není žádným překvapením, že učivo, které své žáky naučili, procvičili a vyzkoušeli, se za pár dnů z hlav dětí vykouří. Téměř každý žák má dnes v mobilu data, a tak o přestávkách na chodbách a v učebnách potkáváme „zombie“, které zírají do svých mobilů, aniž by vnímali, co se děje kolem nich. Z tohoto důvodu jsme se po široké debatě a důsledné přípravě rozhodli přistoupit od září k úplnému zákazu mobilních telefonů v naší škole. Alespoň v době školní docházky se pokusíme děti uchránit od toho, co jim viditelně ničí dětství. I když jsem vždy byl odpůrce zákazů, tak v tomto případě věřím, že je to ten správný krok, jak dál. Vždyť k tomu přistupují všechny vyspělé země světa. Ve spolupráci se SRPŠ zřizujeme na školních chodbách odpočinkové zóny, které budou vybaveny stolním tenisem, fotbálkem, stolními hrami a novým sedacím nábytkem. 

        Po čtyřiceti letech praxe končí profesní kariéra paní učitelky Mgr. Ivy Drgáčové. V bojkovské škole zanechává výraznou stopu pedagogického mistrovství, kdy coby prvostupňová učitelka naučila stovky dětí nejen číst, psát a počítat, ale také v nich rozvíjela důležité dovednosti a hodnoty, které jim budou sloužit po celý život. V srdcích kolegů zůstává trvalý odkaz její učitelské profesionality, prostoupena vlídností, upřímným přátelstvím a klidným přístupem k řešení i vážných problémů, za což jí patří naše upřímné a veliké DĚKUJEME! 

        Školní rok 2023/24 byl pestrý a rozmanitý, prosycen nejen povinnostmi, ale i různorodými aktivitami, exkurzemi, lyžařskými kurzy, kurzy plavání, dopravní výchovy, školními výlety a nově i školou v přírodě. Dobré výsledky se rodí v dobrých kolektivech, a tak všichni, kteří se na nich podílejí – učitelé, vychovatelé, asistenti, správní zaměstnanci i pracovití žáci, si zaslouží velký dík a pěkné slunečné prázdniny. 

        Mgr. Zdeněk Ogrodník
         

    • Slovíčkový král
      • Slovíčkový král

      • 25. 6. 2024
      • Pravidelné opakování a procvičování slovní zásoby se vyplatí. O tom se přesvědčili žáci 6. a 7. ročníku ve školním kole soutěže Slovíčkový král.

        Naši jazykoví talenti se pilně připravovali po celý školní rok ve vyučovacích hodinách anglického jazyka, trénovali svou slovní zásobu, aby pak mohli ukázat, jak skvělou mají paměť a jak je pro ně angličtina zálibou, nikoliv povinností.

        Finále proběhlo v našich jazykových učebnách v online prostředí edukativní hry kahoot.

        Největšími slovíčkovými znalci jsou v 6. ročníku Gita Prchlíková ze VI. C, Voršila Fraisová ze VI. A a Julie Podškubková ze VI. C. V 7. ročníku uspěli Johana Michalčíková ze VII. C, Taťána Džavíková ze VII. B a Jakub Čermák ze VII. C.

        Všem výhercům velmi gratulujeme a přejeme hodně zdaru při dalším studiu angličtiny. Good luck!

    • Výlet šesťáků do Brna
      • Výlet šesťáků do Brna

      • 21. 6. 2024
      • V úterý 11. června 2024 navštívili žáci 6. tříd Hvězdárnu a planetárium v Brně.

        V rámci výukového programu si vyslechli přednášku o hvězdné soustavě a následně pro ně bylo připraveno poutavé promítání o vesmíru – planetách. Žáci odcházeli obohaceni o spoustu nových poznatků nejen o souhvězdích, ale také o planetách a jejich měsících.

        Potom se děti přesunuly do zábavního vědeckého parku VIDA, kde na ně čekalo plno různých exponátů k vyzkoušení, a to v oblastech – Planety, Civilizace, Člověk a Mikrosvět.

        Všichni měli možnost si s nimi hrát, jezdit na nich, bouchat, točit, mačkat, skákat, zkrátka využít jejich interaktivitu naplno. V Divadle vědy navíc zhlédli krásný 3D dokument Království zvířat.

        Žáci si tak užili den plný nejen zábavy a domů se vrátili příjemně unaveni.

    • Pozvánka pro rodiče budoucích prvňáčků
      • Pozvánka pro rodiče budoucích prvňáčků

      • 17. 6. 2024
      • Vážení rodiče budoucích prvňáčků,

        zveme Vás

        ve čtvrtek 20. června 2024 v 16:00 hodin

        na informační schůzku, která se týká nástupu dětí do 1. ročníku. Schůzka se uskuteční v budově

        Základní školy T. G. Masaryka.

        Program:

        • organizace školního roku 2024/25, školní pomůcky
        • informace k prvnímu školnímu dni 2. 9. 2024
        • prohlídka školy

        Těšíme se na Vás

    • Jak jsme luštili sudoku
      • Jak jsme luštili sudoku

      • 20. 6. 2024
      • Víte, že vznik rébusu sudoku sahá už do 18. století a je spojován se jménem slavného švýcarského matematika a fyzika Leonharda Eulera? Víte, že velké oblíbenosti dosáhla tato křížovka v Japonsku, odkud pochází její současný název? A víte, že čeští reprezentanti v sudoku patří mezi světovou špičku?

        Na naší škole se luštění věnujeme každoročně a letošní školní rok nebyl výjimkou. Nejdříve probíhala soutěž v rychlostním luštění na 2. stupni, které se účastnilo 20 nominovaných žáků a žákyň.

        Na stupních vítězů se ocitli:

        1. místo:              Štěpánka Polanská z IX. C           (161 bodů)

        2. místo:              Marek Ondrůšek z VI. A                (136 bodů)

        3. místo:              Kateřina Kalivodová z IX. A           (116 bodů)

        Vzápětí následovala soutěž i pro děti na 1. stupni. Mezi nejšikovnější patřily žákyně:

        1. místo:              Klára Zemčíková ze IV. A               (296 bodů)

        2. místo:              Amálie Dubovská z V. B                 (262 bodů)        

        3. místo:              Julie Pippalová ze III. B                  (234 bodů)

        Víte, že pravidelné luštění sudoku zlepšuje paměť a rozvíjí logické a analytické schopnosti člověka? Víte, že se sudoku můžete věnovat v každém věku? To ostatně dokazují i naši závodníci. Doufejme, že jim tato záliba hodně dlouho vydrží.

    • Vídeň 2024
      • Vídeň 2024

      • 19. 6. 2024
      • V úterý 28. května proběhla exkurze 8. tříd do Vídně. Vzdělávací program s názvem „Habsburská Vídeň“ zahrnoval několik zastavení. Po celý den nás provázel odborný lektor PhDr. Pavel Kočí. Díky jeho odbornému výkladu jsme poznali několik historických památek a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí.

        Naší první návštěvou byl zámek Schönbrunn, bývalé letní sídlo Habsburků s velkolepou zahradou, svého času sídlo Marie Terezie, císaře Františka Josefa II., císařovny Alžběty, zvané Sisi. Řadí se k nejkrásnějším barokním areálům Evropy.

        Druhé zastavení jsme měli u Neptunovy fontány. Uprostřed je samotný Neptun s trojzubcem, bůh moře, a jeho doprovod. Nachází se v zámeckém areálu přímo naproti zámku Schönbrunn a pod Kolonádou Gloriette. Ta leží na vyvýšenině v zámeckém parku a nabízí nádherný výhled na Vídeň. Název Gloriette v překladu znamená „sláva“.

        Třetím místem našeho výletu byl památník Marie Terezie, který se nachází na jednom z hlavních vídeňských náměstí (Heldenplatz) v areálu Dvorního hradu Hofburg. Tato stavba je největší z palácových rezidencí na světě. Impozantní komplex je tvořen celkem 18 budovami a přilehlými zahradami.

        Čtvrté zastavení – starověké římské město Vindobona. Původně se jednalo o keltskou osadu, na jejímž místě kolem roku 15 př. n. l. vyrostl vojenský římský tábor.

        Další v pořadí byl Dóm sv. Štěpána, jedna z nejvýznamnějších rakouských gotických památek
        a zároveň symbol Vídně, sídelní kostel vídeňských biskupů, později arcibiskupů. Jedním slovem nádhera!

        Šestým místem, které jsme navštívili, byl Volksgarten. Je to veřejný park ležící na pozemcích, které jsou součástí paláce Hofburg. Pěstují se zde nejrůznější druhy růží. V centru parku stojí Théseův chrám, také zde najdeme nádherný platan (obvod jeho kmene je 3,6 metrů). Park patří do světového dědictví UNESCO.

        Putování po vídeňských památkách jsme uzavřeli památníkem Alžběty Bavorské. Je z mramoru a žuly a je velmi půvabný.

        Konec výletu patřil Prátru, zábavnímu parku s 65 m vysokým ruským kolem, z něhož je úchvatná vyhlídka na Vídeň a Dunaj.

        Děkujeme za nezapomenutelnou a překrásnou exkurzi paní učitelce Brůzlové i panu průvodci.

        Simona Staňková, VIII. A

    • O krále českého pravopisu
      • O krále českého pravopisu

      • 18. 6. 2024
      • V průběhu tohoto roku proběhla na druhém stupni tradiční školní soutěž O krále českého pravopisu.

        V každém ročníku se mezi sebou utkali nejlepší češtináři ze všech tříd, aby dokázali, jak umně zvládají tajemná zákoutí svého rodného jazyka.

        Královnou šestého ročníku se stala Alžběta Hamrlíková ze VI. A. Stejně úspěšným byl i její bratr Matěj Hamrlík ze VII. C, který převzal žezlo za sedmý ročník. V osmém a devátém ročníku patří koruna opět královnám – Markétě Kozáčkové z VIII. A a Kláře Juřeníkové z IX. B.

        Všem žákům děkujeme za účast, vítězům gratulujeme a příští rok se těšíme na viděnou.

    • Úspěšné prvostupňové sportovní jaro
      • Úspěšné prvostupňové sportovní jaro

      • 17. 6. 2024
      • Letošní sportovní jaro na prvním stupni bylo pestré a co víc, i velmi úspěšné.

        Vedle řady školních soutěží, které jinde nemají obdoby (O nejlepšího šplhounka, O nejlepšího skokana…), jsme se zúčastnili několika okresních finále a jednoho krajského.

        První jarní soutěží bylo březnové školní kolo Halového atletického čtyřboje, ze kterého nás nominovaní atleti reprezentovali na Halové olympiádě v Uherském Hradišti. Odtud si v silné konkurenci přivážíme naši první sadu stříbrných medailí.

        V druhé polovině dubna se stáváme organizátory dvou finále okresu, a to ve vybíjené a v přehazované. Výborné výkony a těsné prohry až v samotných finále znamenají zisk dalších stříbrných medailí do naší letošní sbírky.

        V tradičním Štafetovém poháru (8 x 100 m a 8 x 200 m) se nám v okresním finále v Uherském Hradišti opět v kapsách třpytí stříbrný kov, následuje zasloužený postup do kraje v Holešově a ziskem bronzu se stáváme třetí školou ve Zlínském kraji (z 28 škol).

        Na přelomu dubna a května se účastníme tradičních minifotbalových turnajů McDonald´s Cup a v mladší kategorii získáváme další stříbro v okresním finále hraném na ligovém stadionu 1. FC Slovácko.

        Vyvrcholením sportovního jara na 1. stupni je ovládnutí atletické soutěže O pohár starostky Uherského Brodu konané na stadionu Na Lapači. V konkurenci 15 týmů z 12 škol okresu dosáhli naši malí atleti ojedinělého úspěchu, když kromě řady individuálních ocenění získali v týmové soutěži první místo (tým A) a druhé místo (tým B), a to s rozdílem jediného bodu a s náskokem před ostatními týmy. Druháci a páťáci skákali, třeťáci a čtvrťáci házeli a všichni skvěle sprintovali, takže putovní megapohár je zcela jistě, minimálně na rok, v dobrých rukou.

        Do konce roku si děti na 1. stupni zasoutěží ještě třikrát. Nejprve to bude Bojkovský atletický víceboj s exkurzí (BAV se), dále O pingpongového krále a Sportovně kulturní dopoledne (SKD) na konci školního roku.

        Sportu zdar a sportu prcků zvlášť!

    • Pěvecká soutěž
      • Pěvecká soutěž

      • 13. 6. 2024
      • Dne 27. května se na naší základní škole konala pěvecká soutěž pro žáky 1. stupně.

        Soutěžící předvedli své pěvecké dovednosti s širokým repertoárem písní. Zpívali lidové písničky, písně z pohádek i populární hity s doprovodem karaoke. Někteří se doprovodili na hudební nástroje. Zlatým hřebem soutěže bylo vystoupení páťáka Kryštofa Súdka, obdivovatele Michaela Jacksona, který nás svým pěveckým a hlavně tanečním vystoupením pěkně rozproudil. Všichni účastníci sklidili zasloužený potlesk. Gratulujeme všem malým zpěvákům za jejich odvážné výkony.

        Výsledky pěvecké soutěže

        Kategorie 1., 2. a 3. tříd:

        1. místo            

        Aneta Ondrušková, II. A

        Johana Mlčůchová, III. B

        2. místo            

        Vít Študent, II. B

        Stela Davidová, III. A

        3. místo           

        Sofie Blahová, I. B

        Beáta Hamšíková, I. B

        Kategorie 4. a 5. tříd

        1. místo         

        Elena Zemánková, V. A

        Kryštof Súdek, V. B

        2. místo         

        Vanesa Brhlíková, IV. B

        Nela Sochorová, IV. B

        Lukáš Ševčík, V. B

        3. místo         

        Vanesa Turzová, IV.

        Julie Valterová, V. A

        Do soutěže se zapojilo celkem 56 zpěváčků. Těšíme se na příští ročník.

    • Návštěva zlínského divadla
      • Návštěva zlínského divadla

      • 12. 6. 2024
      • Ve středu 3. května jsme se s naším devátým ročníkem vydali na výlet do zlínského divadla. Na programu bylo představení Tři mušketýři, což je slavný román francouzského spisovatele. Všichni jsme se na toto představení moc těšili, protože jsme o příběhu d'Artagnana a jeho přátel hodně slyšeli.


        Po příchodu do divadla jsme si nejdřív prohlédli krásné prostory. Divadlo je opravdu velké a elegantní. Seděli jsme ve velkém sále. Když začalo představení, všichni jsme se ponořili do děje. Herci byli skvělí, oblečení v nádherných kostýmech a jejich výkony byly velmi přesvědčivé. D'Artagnan byl odvážný, Athos statečný, Porthos vtipný a Aramis tajemný. Bylo fascinující sledovat, jak spolu bojovali proti nepřátelům a jaké měli mezi sebou přátelství.


        Zvlášť nás zaujaly šermířské souboje, které byly napínavé a dobře zahrané. Každý mečový souboj byl promyšlený a vypadalo to, že herci opravdu ví, jak bojovat. Scéna, kde se mušketýři utkali s kardinálovými muži, byla jednou z nejlepších částí představení.


        Hudba, která doprovázela představení, byla také skvělá. Pomáhala vytvářet atmosféru a dodávala ději dramatický náboj. Světelné efekty zvýraznily klíčové momenty a dodaly scénám na dynamičnosti.


        Tato návštěva zlínského divadla byla opravdu nezapomenutelná. Představení Tři mušketýři nás všechny velmi bavilo a odnesli jsme si spoustu zážitků. Doufáme, že budeme mít brzy příležitost znovu navštívit divadlo a užít si další skvělé představení.

        Kamila Hanáčková, IX. A

    • Koncert nanečisto
      • Koncert nanečisto

      • 10. 6. 2024
      • V pátek 24. května si mohli žáci 6. B poslechnout výkony svých starších hudebně nadaných spolužáků.

        Z hudebny se v tento okamžik stala koncertní síň a publikum si vychutnalo pěvecký a klavírní přednes, vystoupení s flétnou a bicími. Letošní absolventi se tak připravili na svůj velký závěrečný koncert a nám se naskytla nevšední hudební příležitost.

        Děkujeme Terce Súdkové, Kláře Juřeníkové, Pavle Křivdové, Zuzce Ondruškové, Maxi Ondruškovi
        a týmu pedagogů ZUŠ
        .

    • Exkurze ve společnosti KR-TOOLS
      • Exkurze ve společnosti KR-TOOLS

      • 7. 6. 2024
      • V měsíci květnu navštívili žáci devátých tříd, kteří jsou přijati na střední školu se strojírenským zaměřením, společnost KR-TOOLS s.r.o. v Bojkovicích.

        Tato firma se zabývá obráběním kovů a pod vedením pana Radima Kuchaře působí v Bojkovicích již 20 let.

        Sám pan majitel provedl kluky celou firmou, a to od kanceláří, výrobních hal, až po sklad výrobků.

        Seznámil je se všemi výrobními procesy a stroji. Kluky nejvíce zaujalo koncové 3D měřicí centrum, kde probíhá přesná kontrola výrobků. Žáci si po technické stránce prohlídku užili a získali tak představu o tom, co je čeká na střední škole.

    • Závěrečné sklouznutí na stříbrné vlně školních sportovních soutěží
      • Závěrečné sklouznutí na stříbrné vlně školních sportovních soutěží

      • 6. 6. 2024
      • Poslední a závěrečnou stříbrnou vlnou byly uzavřeny letošní sportovní soutěže na 2. stupni okresním a krajským kolem Atletického čtyřboje, který se konal 21. a 24. května v Uherském Brodě, respektive v Holešově.

        Z klání v Uherském Brodě jsme si odvezli stříbrné medaile v kategoriích mladších i starších žákyň, což nám zajistilo postup do krajského kola. Chlapcům bohužel unikl postup o jednu příčku, ačkoli kovy barvy bronzu byly taktéž krásnou odměnou za jejich celoroční tréninkové nasazení.

        Krásné 5. a 6. místo děvčat v krajském finále už jen dokreslilo závěrečnou tečku za letošní královnou sportu – atletikou.

        Všem reprezentantům patří velké díky za jejich pravidelnou přípravu a reprezentaci a příští školní rok na atletickém oválu opět na viděnou.

        Okresní kolo

        Krajské kolo

    • Druhý ročník Májového turnaje školních družin v minigolfu skončil vítězstvím domácího týmu
      • Druhý ročník Májového turnaje školních družin v minigolfu skončil vítězstvím domácího týmu

      • 5. 6. 2024
      • 23.5.2024 se sešlo osm školních družin, aby mezi sebou zápolilo o nejvyšší trofej.

        Na golfovém hřišti ZŠ TGM v Bojkovicích se sešly týmy školních družin z Uherského Brodu (Na Výsluní, Pod Vinohrady, Katolická základní škola), Nezdenic, Záhorovic, Komně, Havřic a Bojkovic. Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích, žáci 1.-2.ročníku a žáci 3.-5. ročníku.

         O bezpečnost při hře se starali žáci devátých tříd. Počasí nám přálo a celé dopoledne se vydařilo.

        V mladší kategorii se na druhém místě umístil Kryštof Rapant a bronz získal Bronislav Lysák. V kategorii starších žáků krásné druhé místo vybojoval Jaroslav Mlčůch. V celkovém pořadí školních družin se žáci naší školní družiny umístili na nejvyšším stupni, získali zlatý pohár.

        Věcné ceny pro vítěze v obou kategoriích sponzorsky věnovaly firma Moravia cans Bojkovice a CS FARMY Bzová Krhov.

    • Škola v přírodě
      • Škola v přírodě

      • 31. 5. 2024
      • Kyčerka je superpríma,

        všude kolem zdravé klima.

        Stromy krásně zelené,

        je tu krásně, né, že né!

        V květnu prožili žáci čtvrtého ročníku netradiční týden ve škole v přírodě. Byli ubytováni v Horském hotelu Kyčerka ve Velkých Karlovicích, v němž při příznivých sněhových podmínkách probíhá také tradiční lyžařský kurz.

        Pedagogičtí pracovníci připravili dětem pestrý program. Budíček byl v 7.30, pak vydatná snídaně a dopolední výuka ve skupinkách. Ve 12.30 měli oběd, následoval odpolední klid. Ve 14.00 začal každý den odpolední program (soutěže, sportování, pingpongový turnaj, vycházky). V 18.00 se podávala večeře a hurá na večerní program (opékání špekáčků, pěvecká soutěž, film, karneval). Ve 21.00 byla večerka. Po celodenním programu všichni unaveni zalehli, chvilku si povídali a spali.

        A co se nám nejvíc líbilo? Vycházka na kopec Javorníček, kde nás čekala soutěž s poznáváním rostlin a živočichů, karneval, kde jsme si zatančili a vyhodnotili nejlepší masku, a taky návštěva Policie ČR (Odboru cizinecké policie).

    • Osvětim – svědomí lidstva
      • Osvětim – svědomí lidstva

      • 29. 5. 2024
      • Na exkurzi do polského koncentračního tábora v Osvětimi jsme se připravovali hodně dlouho. Celý rok jsme sbírali vědomosti o hrůzných věcech 2. světové války, a to hlavně od paní učitelky Brůzlové v hodinách dějepisu, a i když si spousta z nás myslela, že ví, co čekat, to, co jsme viděli na vlastní oči, nás zaskočilo.

        Vše začalo 7. května v brzkých ranních hodinách. Cesta utíkala velmi rychle. Občas vysvitlo slunce, ale jako by se bálo, co ho dneska čeká, zase se schovalo za mraky.

        Že už jsme na místě, jsme hned poznali. Za zdí se tyčily cihlové budovy a všem zmizel úsměv z tváře. Ano, byla to pravda, právě jsme se nacházeli u první části koncentračního tábora Auschwitz. Před vstupem jsme se rozdělili na dvě skupiny a každé byl přidělen průvodce. Když jsme přicházeli k první z budov, běhal nám mráz po zádech. Cestou jsme slyšeli rozhlas, který jmenoval všechny zesnulé, a rozhlíželi jsme se po krajině, kterou lemovalo neuvěřitelné množství ostnatého drátu. Atmosféra byla tak hustá, že by se dala krájet. Z toho, co jsme viděli, jsme byli zděšeni. Pak jsme si všichni nasadili sluchátka, abychom mohli začít poslouchat výklad. V první místnosti byly fotky a texty, které znázorňovaly celý průběh pobytu, od prvního transportu z městských židovských ghett vagony pro dobytek, přes selekci takzvanými „doktory“, až po smrt v plynových komorách. Také jsme v této části muzea viděli hromady vlasů, kufrů, nádobí, ale i bot a brýlí, které tam zůstaly po všech mrtvých, kteří ani při nejmenším netušili, co je čeká. Postupně jsme pokračovali k celám, kde političtí vězni a přeživší Židé spali na slámě, a dál k podzemním temným místnostem, kde vězni trávili noci dlouhým stáním nebo pochodováním bez zamhouření oka. Procházeli jsme také kolem Zdi smrti a celý dvouhodinový výklad končil průchodem plynových komor. Celou dobu jsem měla hrudník sevřený strachy, protože tam byla i po letech cítit smrt, smrt nevinných lidí, kterou dokazovaly tyto zdi, drápance v betonu, spalovny, popel a prach. Bylo to, jako by se zde zastavil čas, aby mohl vypovědět o všech hrůzách následujícím generacím.

        Tady prohlídka první části skončila. Autobusem jsme se přesunuli do druhé části s názvem Birkenau neboli Březinka. Tahle část tehdy bývala mnohem větší a krutější, bylo zde asi 300 budov, ale po útěku Němců zde zůstala skoro planina. Viděli jsme zde příjezd pro vlaky, plošinu, kde probíhala selekce, trosky plynových komor a v neposlední řadě některé ze stájí, které tu zbyly. Ano, stáje, které Němci dovezli pro ubytování. Zatímco v Auschwitzu byly bývalé kasárny z cihel, tady je nahradily dřevěné stáje pro koně. Poté jsme si prošli trosky a zbytky tábora, v němž mnoho lidí umíralo hladem, zimou, vyčerpáním nebo nemocemi.

        Vše, co jsme se ten den dozvěděli, se nedá jen tak zapomenout, ale myslím, že je důležité se o takových věcech učit a připomínat si je, aby se zamezilo jejich opakování. Určitě to byl jeden z nejvíce emotivních zážitků v našich životech. Pokud byste se tam někdy chtěli vydat i vy, nezapomeňte si pořádnou dávku kuráže a odvahy.

        Michaela Hájková, žákyně 9. ročníku

    • Besedy v Městské knihovně v Bojkovicích
      • Besedy v Městské knihovně v Bojkovicích

      • 28. 5. 2024
      • K hodinám literární výchovy bezesporu patří kniha a příběh v ní ukrytý, prostřednictvím něhož se dostáváme na tajuplná místa a necháváme se unášet společně s hlavním hrdinou do neznáma.

        A kde hledat všechny ty napínavé příběhy? Přece v knihovně. Proto jsme se společně s žáky všech ročníků vydali do místní knihovny na besedu, která nám přinesla množství inspirace k četbě.

        Pro šestý ročník si paní knihovnice připravila povídání o tom, co všechno nám knihovna nabízí. Zároveň jsme se nechali zlákat aktuálně nejčtenějšími knihami pro děti a mládež, které byly oceněny Zlatou stuhou. Žáci 7. ročníku se seznámili s dobrodružnou literaturou, pro naše osmáky si paní Šopíková připravila příběhy ze života významných osobností Bojkovic a naši nejstarší, žáci 9. ročníku, měli možnost zjistit ze slov autorů, jako jsou František Tichý nebo Morris Gleitzman, jak se žilo dětem ve válce. Příběhy inspirované válkou byly dechberoucí a dojemné. Mnohé z příběhů jistě v žácích zanechaly jiskru na celý život a podpořily je v četbě dalších knih.

        Doufáme, že náš cíl, navnadit mladé čtenáře k listování si v knihách a začtení se do příběhů, byl splněn a žáci brzy do knihovny zavítají.

    • Potřetí vítězi Memoriálu Zdeňka Ogrodníka
      • Potřetí vítězi Memoriálu Zdeňka Ogrodníka

      • 27. 5. 2024
      • Řekne-li se excelentní výkon, můžeme si pod tímto výrokem představit cokoli.

        Svěřenci Základní školy T. G. Masaryka sice opakovaně vítězí nejen ve sportovních kláních, ale to, co předvedli 22. května na palubovce sportovní haly, bylo neuvěřitelné. Za mohutného povzbuzování svých spolužáků porazili osm konkurenčních týmů a stali se potřetí vítězi Memoriálu Zdeňka Ogrodníka. Muže, jenž celý svůj život zasvětil volejbalu a trenérské činnosti.

        Jan Koubek, David Lahuta, Miroslav Zemánek, Jindřiška Michalčíková, Štěpánka Polanská, Vanesa Slavíčková a Emily Špalková nám udělali obrovskou radost a emeritní pan ředitel, který by 22. 5. oslavil 78. narozeniny, by byl určitě pyšný!

        Nesmíme však zapomenout ani na tým „béčka“, který si zaslouženě vybojoval krásné 5. místo. Tak, milí volejbalisté, děkujeme a příští rok se těšíme znovu na viděnou.

    • Jouly, newtony, pascaly do kraje nás dostaly
      • Jouly, newtony, pascaly do kraje nás dostaly

      • 23. 5. 2024
      • Letošní zadání školního kola Fyzikální olympiády bylo plné zajímavých úloh, se kterými se řešitelé museli potýkat.

        Jednou z nich byl třeba napínavý příběh Indiana Jonese, který k získání zlaté lebky potřeboval spoustu fyzikálních výpočtů. Nebo poučná úloha o výkonu obří hydroelektrárny postavené u přehrady Glen Canyon Dam v Coloradu poukázala na problémy klimatických změn. Těmito a dalšími příklady doplněnými experimentální úlohou o konstrukci sekundového kyvadla se zabývali i naši žáci 8. a 9. ročníku. Tři z nich se úspěšně probojovali do okresního kola, ve kterém dosáhli výborných výsledků.

        V kategorii 8. tříd získal 2. místo Michal Šašinka z VIII. A a 4. místo Tobiáš Konečný z VIII.B.

        V kategorii 9. tříd nás v okresním kole reprezentovala Daniela Tyroltová z IX. A, která se umístila na 6. místě. Daniela postoupila i do krajského kola, které se uskutečnilo těsně před přijímacími zkouškami na střední školy. I přesto Daniela zabojovala a v tvrdé konkurenci soutěžících především z gymnázií získala 15. místo.

        Všem zapáleným mladým fyzikům tleskáme!

    • Pangea
      • Pangea

      • 22. 5. 2024
      • Soutěž Pangea je určena pro všechny, kdo rádi řeší matematické úlohy z reálného života. V tomto školním roce jsou tematicky zaměřené na oblast kinematografie a sportu.

        Školního kola, které probíhalo online, se postupně zúčastnilo celkem 174 žáků naší školy. Do soutěže se zaregistrovaly všechny kolektivy 4. a 5. tříd prvního stupně a některé kolektivy 6. – 9. tříd.

        Po vyhodnocení školního kola se soutěžící na svých online účtech dozvěděli výsledky zápolení v rámci školy, ale mohli porovnat svou úspěšnost s ostatními stejně starými žáky v kraji i v rámci celé republiky. Mezi nejúspěšnější řešitele patří:

        Filip Josefík z V. B                1. místo v kraji (6. místo v rámci ČR)

        Lukáš Křivda ze VII. C          4. místo v kraji

        Dalšími úspěšnými soutěžícími byli:

        Ondřej Hela z V. A, Veronika Machů ze VII. B a Lucie Hustáková z VIII. B.

        Jsme zvědaví, zda se podaří našemu nejúspěšnějšímu soutěžícímu Filipu Josefíkovi obhájit výborný výkon z loňského finálového kola v Praze. Držíme palce!